Miniserie: The Peacekeeper Wars, deel I

Vervolg op de cliffhanger uit het vierde seizoen. Moya en haar bemanning krijgen te maken met een nieuwe bedreiging: een allesvernietigende oorlog tussen de Peacekeepers en de Scarrans.

Samenvatting

60 dagen nadat Crichton en Aeryn per ongeluk werden gekristalliseerd, worden ze weer terug tot leven gewekt. Moya en haar bemanning bevinden zich nog steeds op Qujaga. De bewoners van deze waterplaneet blijken zeer schuw te zijn en willen niets van buitenstaanders weten. Nadat Crichton en Aeryn weer in elkaar zijn gezet, wordt de gehele bemanning dan ook vriendelijk verzocht zo spoedig mogelijk weer te vertrekken.

In de afgelopen 60 dagen is er echter van alles veranderd in het universum. De Scarrans en de Peacekeepers hebben elkaar de oorlog verklaard en bevechten elkaar nu tot op de laatste man. Scorpius realiseert zich dat dit het einde van de Peacekeepers kan betekenen en ziet maar één uitweg: Crichtons kennis van wormholes.

Crichton zelf is er echter niet blij mee als Scorpius kort daarna opduikt en hem ervan probeert te overtuigen wormhole wapens in te zetten tegen de Scarrans. Crichton wil Scorpius niet helpen. Hij wil alleen met rust worden gelaten, zodat hij, Aeryn en hun baby in vrede kunnen leven. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan.

Stark en Noranti ontdekken ondertussen dat de bewoners van Qujaga de laatste nakomelingen zijn van de Eidelons. Net als de Eidelons konden ze vroeger de vrede positief beïnvloeden met hun geest, maar ze hebben deze gave door de eeuwen heen verloren. De Eidelons op de verre planeet Arnessk bezitten deze gave echter nog wel.

De bemanning van Moya bedenkt het plan om de twee groepen Eidelons met elkaar in contact te brengen, zodat die samen kunnen proberen een positieve invloed op de huidige situatie in het universum uit te oefenen. Gewaagt, maar wel het enige alternatief voor wormhole wapens.

Moya gaat op weg naar Arnessk en ook Scorpius en Sikozu gaan mee. Eenmaal op plaats van de bestemming aangekomen komt de bemanning Jool weer tegen, die daar de monniken bestudeert. Uiteindelijk komt men overeen om één van de Eidelons, Yondalao, van Arnessk mee terug te nemen naar Qujaga, zodat hij daar de overige Eidelons kan onderwijzen in het gebruik van hun speciale krachten.

Het plan komt echter in gevaar wanneer de Scarrans plotseling opduiken. Ze vernietigen zonder aarzeling de tempel op Arnessk. Alle monniken en ook Jool komen om het leven. De bemanning realiseert zich dat de Scarrans in de overmacht zijn en er zit niets anders op dan zich over te geven.

De bemanning, inclusief Yondalao, wordt gevangen gezet. Ook de leider van de Scarrans, Staleek, blijkt wormhole wapens van Crichton te willen hebben. Dan pas wordt duidelijk dat Crichton deze kennis helemaal niet bezit. Yondalao probeert nog als laatste redmiddel zijn krachten op Staleek te gebruiken, maar de Scarrans hebben dit in de gaten en besluiten hun gevangen te vergassen.

Wordt vervolgd in het tweede deel...

Aanvullend

Schrijvers: Rockne S. O'Bannon & David Kemper
Regisseur: Brian Henson
Eerste uitzending: 17 october 2004 (US)

Belangrijkste gastacteurs
Duncan Young (Emperor Staleek)
Francesca Buller (Ahkna)
HughKeays-Byrne (Grunchlk)
Sandy Gore(Muoma)
RonHaddrick (Yondalao)
Linal Haft(Maryk)
Nathaniel Dean(Jothee)
John Bach(Einstein)
Stephen James King (Pikal)
Tim McCunn (Caa'ta)