Nemesis The Warlock (comicreeks)

Nemesis The Warlock is een Britse comicreeks die in 1980 werd geïntroduceerd in het comicmagazine 2000 AD. Oorspronkelijk was het bedoeld als een eenmalig kort verhaal. Toen het echter populair bleek te zijn kwam er een vervolg, dat later uitgroeide tot een serie van in totaal 10 boeken. Het laatste deel werd in 1999 uitgegeven. De comic werd geschreven door Pat Mills (Judge Dredd) en getekend door Kevin O'Neill (The League of Extraordinary Gentlemen).

Het verhaal speelt in de toekomst. Centraal staat Nemesis, een draakachtig buitenaards wezen. Hij strijdt tegen een tiranniek Aards rijk dat wordt geleid door Torquemada, die al het buitenaardse leven in het universum uit wil roeien.

Het verhaal

In de eerste strip is de held van de serie, Nemesis, zelf nog niet te zien. Alleen de buitenkant van zijn schip wordt afgebeeld. Het verhaal is kort en simpel: een buitenaardse verzetsheld genaamd Nemesis vliegt met zijn schip, de Blitzspear, door de onderaardse gangen van de planeet Termight. Hij is op de vlucht voor de fanatieke tunnelpolitie van veiligheidschef Torquemada. Nemesis is een held van het buitenaardse verzet, dat strijdt tegen Termight dat al het buitenaardse leven uit wil roeien.

Omdat het verhaal populair was werd later besloten het personage verder uit te werken in meerdere vervolgdelen. Hierin zien we Nemesis ook daadwerkelijk als karakter. Hij is een krachtige alien van het Warlock ras, vaardig met zowel wapens als magie. We zien hem als leider en held van de intergalactische verzetsbeweging Cabal, waarvoor hij al vele malen met succes gevochten heeft tegen het tirannieke Termight.

Nemesis strijdt echter vooral voor zijn zijde van magie of filosofie: khaos, dat staat tegenover de krachten van orde, vooral vertegenwoordigd door Torquemade. Dit moet echter niet letterlijk als een strijd tussen goed/kwaad of orde/chaos gezien worden. Khaos staat eigenlijk buiten goed en kwaad, wat Nemesis tot een twijfelachtige 'goede' held maakt.

In de vervolgserie is de bloeddorstige Torquemada inmiddels opgeklommen tot de leider van Termight. Hij is extreem xenofobisch. Op Klu-Klux-Clan achtige wijze verklaart hij alle buitenaardse wezens vogelvrij. Zijn bewind groeit uit tot een ware religie en hij stuurt zijn troepen naar alle uithoeken van het universum om uitroei acties uit te voeren. Deze troepen, de Terminators, tonen geen enkele genade.

Torquemada's grootste tegenstander is natuurlijk Nemesis, bijgestaan door een Aardse vrijheidsstrijdster genaamd Purity Brown. Nemesis voert meerdere gevechten tegen Termight en weet uiteindelijk Torquemada te doden. Hij bedwingt zelfs een twijfelachtige vrede met Termight, waarna alles wel lijkt - tot Torquemada opnieuw terugkeert.

De serie gaat vooral over de strijd tussen Nemesis en Torquemada, maar laat ook veel ruimte over voor andere verhaallijnen. Zo zien we de familie van Nemesis, waaronder zijn (later afvallige) zoon Thoth. Ook de ABC Warriors (robothuurlingen) doen hun intrede in een crossover, alsmede een groots plot rond tijdreizen met opnieuw Torquemada als rode draad in het verhaal.

Zoals misschien te raden valt, is Termight in werkelijkheid het voormalige Terra ofwel Aarde. Ooit was dit een machtig en geavanceerd rijk, dat zelfs de krachten van zwarte en witte gaten beheerste. Niets stond de mensheid nog in de weg, totdat een buitenaardse invasie een bloedig einde maakte aan deze droom.

Deze invasie liet de aardoppervlakte verwoest achter. De overlevenden zochten hun toevlucht onder de grond en begonnen daar een nieuw leven, opeengepakt in uitgebreide gangenstelsels. Begrijpelijkerwijs veranderde de neutrale houding van de aarde toen sterk tegen alle aliens en sloeg om in grote haat en achterdocht. Torquemada versterkte dit later door er een verdraaide religie om heen te bouwen, dat alles wat niet menselijk was tot 'fout' verklaarde.

Serie Algemeen

De serie staat over het algemeen bekend als grof en soms zelfs grotesk, vooral vanwege de racistische activiteiten van het Aardse rijk. Het is op te merken dat het originele verhaal pas laat Torquemada als extra karakter kreeg, om zo meer de nadruk te leggen op de 'slechte' kant van Termight.

De censuristen wilden er eerst niet aan om een anarchistische held te laten vechten tegen de autoriteiten. Schrijver Pat Mills legde namelijk sterk de nadruk op dit punt. De jaren 80 vormden immers de hoogtijdagen van het strikte Thatcher regime in Engeland, waar veel weerstand tegen was in linkse kringen. Daarom spelen de duistere kanten van autoritaire regimes en religieus fanatisme een centrale rol in de comics, terwijl Nemesis zelf vooral als een anarchistische held wordt uitgebeeld.

Tot slot is opmerkelijk dat Nemesis niet echt als een goede, sympathieke held wordt neergezet. Zo offert Nemesis tegen het einde van de reeks zelfs mensenlevens op, wat hem ook binnen het verhaal een dubieuze status geeft bij zijn kennissen en bondgenoten.

Link