The Matrix (1999)

Samenvatting

Computerhacker Thomas A. Anderson heeft overdag een saai kantoorbaantje. In zijn vrije tijd is hij onder zijn pseudoniem Neo op zoek naar ene Morpheus, een beroemde hacker. Wat hij niet weet is dat Morpheus ook op zoek is naar hem.

De wereld waarin Neo leeft is namelijk niet echt en als hij de waarheid daarover wil ontdekken moet hij met Morpheus meegaan. Een pad dat hij wellicht niet had willen nemen, want het blijkt dat Neo is onderworpen aan de macht van machines die een schijnwereld hebben gecreëerd. Morpheus en zijn aanhangers geloven dat Neo de uitverkorene is die de mensheid kan redden van de onderdrukking van de machines.

Achtergronden

De film is geschreven en geregisseerd door de Wachowsky broertjes, bekend van ondermeer Bound. Ze bedachten een verhaal waarin computers de macht hebben en de mensheid moet vechten voor zijn zelfstandigheid en tegen de onderdrukking van de machinewereld.

De visuele stijl van de film is verbluffend. De broertjes zijn allebei fan van Japanse strips en wilden deze stijl in filmvorm gieten. Originele camerastandpunten, schitterende sets, prachtig in beeld gebrachte actiescènes, maken deze film tot een visueel spektakel.

Samen met John Gaeta bedachten ze de Bullit-time techniek, een manier om tijd los te koppelen van wat er gebeurd. De camera kan op deze manier blijven bewegen terwijl de tijd stil staat, langzaam vooruit gaat of zelfs achteruit.

Eigenlijk word het principe van film gebruikt, welk namelijk losse plaatjes zijn die tezamen (24 stuks) 1 seconde film maken. Door bijvoorbeeld een cirkel van fotocamera's rondom een acteur te zetten en die “achter elkaar” af te spelen creëer je het effect van beweging. Dit is wat simpel uitgelegd maar hier komt het wel ongeveer op neer. Dit effect wordt een aantal keren in de film gebruikt en ziet er fantastisch uit.

Voor de vele vecht scènes is de hulp ingeroepen van Wo Ping die met zijn team gespecialiseerd is in “Wire-work”, door middel van kabels stunts uitvoeren die normaal gesproken niet haalbaar zijn. De cast heeft 3 à 4 maanden hard moeten trainen om zo overtuigend mogelijk over te komen als martial-arts experts, en dat is er ook aan af te zien.

In de virtuele wereld (de Matrix) kunnen de regels, net als bij een computerspelletje, gebogen of zelfs gebroken worden. Hierdoor kunnen de zwaartekracht en het concept tijd andere dimensies krijgen. Door dus gebruik te maken van kabels en Bullit-time konden de filmmakers dit goed overbrengen op film. Het jammere is echter dat Wire-work door deze film zo populair werd dat hierna zowat elke actiefilm gebruik maakte van deze techniek. In deze film werkt het juist zo goed omdat het in de Matrix-wereld wordt toegepast waar de regels niet het zelfde zijn als in een echte wereld.

Recensie

Het verhaal en de filosofie achter The Matrix is erg goed uitgedacht. Het bijbelse thema van de uitverkorene, die de onderworpen mensheid moet redden van de ondergang is sterk aanwezig. Het schip van Morpheus de “Nebuchadnezzar”, de laatste overgebleven stad Zion en Trinity refereren allemaal naar dit thema. Neo zelf is een anagram van the oNe, vrij vertaald: die ene, de uitverkorene.

Dit is zonder twijfel èèn van de beste sf-films ooit gemaakt, en staat in mijn top 10 van beste films ooit. De film moet je apart zien van de delen 2 en 3 omdat die, hoe vermakelijk ze ook zijn, met terugwerkende kracht deel 1 onderuit halen.

Specificaties

Regisseur: Andy & Larry Wachowsky
Schrijver: Andy & Larry Wachowsky
Duur : 131 min.
Land: VS
Taal: Engels
Geluid: SDDS / Dolby Digital / DTS
Certificatie: 16 jaar en ouder
Première: 31-03-1999

Hoofdcast

Keanu Reaves (Thomas A. Anderson / Neo)
Laurence Fishburne (Morpheus)
Carrie-Anne Moss (Trinity)
Hugo Weaving (Agent Smith)
Joe Pantoliano (Cypher)

Opmerkingen

  • Er word een aantal keren verwezen naar het boek: Alice in wonderland. Zo word Neo aan het begin aangeraden het witte konijn te volgen, wat als tattoo te zien is op de schouder van een van de meisjes die hem vraagt mee naar een feest te gaan. Ook als Neo bij het Orakel thuis is zitten kinderen naar een tv te kijken waarop witte konijnen te zien zijn.
  • Aanvankelijk werd Will Smith gevraagd voor de rol van Neo, maar wees hem af. Will Smith gaf later toe op dat moment als acteur nog niet zulke slimme beslissingen te nemen.
  • De daken waarop Trinity in het begin rende, waren al in een eerdere film Dark City gebruikt als set.
  • Laurence Fishburne was voor het uitkomen van deze film relatief onbekend. Na het succes van The Matrix werd hij vaak aangesproken en gecomplimenteerd met zijn goede vertolking van Morpheus, maar ook als acteur in Pulp Fiction - wat natuurlijk collega-acteur Samuel L. Jackson was.
  • Sean Connery werd aanvankelijk de rol van Morpeus aangeboden, maar bedankte voor de eer, omdat hij het script niet begreep.

mei 2007, Matthijs R.

Facebook
Twitter