Introductie tot het Terminator universum

In de toekomst voeren kunstmatige intelligenties een oorlog tegen de mensheid. Om de strijd voor eens en altijd te beslissen wordt de ultieme moordmachine, een Terminator, terug in de tijd gestuurd. Zijn doel: de toekomstige leider van het menselijk verzet te doden. Het verzet stuurt echter ook iemand terug in de tijd, om hun vijand te stoppen. Het nadeel is alleen dat de Terminators onverwoestbaar zijn en qua uiterlijk amper te onderscheiden van gewone mensen.

Films

Televisie

Het verhaal

Rond het jaar 2000 start de Amerikaanse Luchtmacht met de ontwikkeling van een krachtig nieuw computer systeem: Skynet. Het systeem bevat een kunstmatige intelligentie, die als doel heeft de meest optimale tactische beslissingen te maken, sneller dan een mens dit kan. Ook heeft het systeem de controle over de meeste defensie systemen, mocht er een aanval worden uitgevoerd op de V.S.

Tijdens de eerste test met het systeem gebeurt er iets onverwachts: Skynet wordt zelfbewust, denkend. De wetenschappers die het project leiden schrikken hier zo van dat ze het systeem direct proberen uit te schakelen. Skynet laat dit niet zomaar gebeuren en begint uit zelfverdediging een uitgebreide aanval op de mensheid. Het doel van de machine: de complete uitroeiing van het menselijke ras. Een wereldwijde nucleaire aanval is nog maar het begin en wordt direct gevolgd door een grootse genocide uitgevoerd door geavanceerde robots.

(De details van het bovenstaande verhaal verschillen per film. In de eerste film sloeg Skynet bijvoorbeeld nog zonder reden toe, maar in de latere delen werd als reden zelfverdediging naar voren gebracht, waardoor het verhaal ook iets logischer wordt.)

Na de wereldwijde atoomaanval vecht een kleine groep overlevenden nog 30 jaar verder tegen de machines. Machines in meervoud, want Skynet zet inmiddels een uitgebreid leger in, variërend van grote tanks en vliegtuigen tot krachtige robots met een menselijk uiterlijk.

Ondertussen wil een menselijke verzetsgroep, aangevoerd door John Connor, Skynet vernietigen. Dit lukt hen uiteindelijk in 2029. Skynet heeft dan nog een laatste troef achter de hand. Via een tijdmachine wordt een vechtmachine, een Terminator, terug naar het jaar 1984 gestuurd. Dodelijk efficiënt en vermomd met een menselijk omhulsel, is deze machine vrijwel onverwoestbaar.

De machine gaat direct op zoek naar Johns moeder Sarah, om te voorkomen dat haar zoon ooit geboren zal worden. Hierdoor hopen de machines de kern en kracht van het toekomstige verzet weg te nemen. Een verzetslid reist de Terminator achterna om Sarah te redden.

Algemeen

Wie kent de Terminator eigenlijk niet? De filmreeks maakte Arnold Schwarzenegger wereldberoemd en bracht uitspraken de wereld in als "I'll be back" en "Hasta la vista baby".

Niet alle films werden door het publiek echter even goed ontvangen. Over het algemeen worden de eerste twee delen (geschreven en geregisseerd door James Cameron) als de beste uit de reeks gezien.

Behalve de vijf films, werden ook een tv-serie, boeken, comics en games rond de Terminator uitgebracht. Niet alle zijn 'canon', ofwel trouw aan het originele verhaallijn. Desondanks bevatten ze wel veel informatie voor wie nieuwsgierig is naar de achtergronden van het Terminator universum. Een bezoek aan de Engelse Wikipedia over de Terminator modellen vertelt je bijvoorbeeld meer details dan je misschien ooit wilde weten.

Met name de comics gaan diep in op de toekomstige oorlog. Een van de elementen hieruit is dat Skynet menselijke krijgsgevangenen fabrieken en vernietigingskampen liet bouwen, om de mensheid daarna systematisch uit te roeien.

Facebook
Twitter