Stargate Universe (2009-2011)

Land van oorsprong: Canada, USA
Zender: Syfy / Sci-Fi Channel
Serie gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Militairen, Ruimtereizen, Ruimteschepen
Dit is een: Spin-off

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Samenvatting

Miljoenen jaren geleden startten de Ancients een bijzonder experiment. Een onbemand geautomatiseerd schip werd erop uit gestuurd om op allerlei planeten in meerdere universums honderden Stargates te plaatsen. De Ancients waren van plan op een later tijdstip via deze Stargates naar het schip terug te keren om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te gaan doen. Helaas kwam het experiment tot een vervroegd einde, nadat de Ancients zich gingen bezighouden met ascension. Het geplande onderzoek vond nooit plaats.

In het heden ontdekt de gedreven Dr. Nicholas Rush een manier om de negende Chevron op de Stargate te activeren. Na een onverwachte aanval op de Icarus Basis op de planeet P4X-351 wordt het complete personeel gedwongen om onmiddellijk te evacueren.

Rush grijpt zijn kans en stuurt iedereen door de Stargate met de geactiveerde negende Chevron. Alle overlevenden komen vervolgens terecht op een verlaten schip genaamd Destiny. Dit blijkt het bovengenoemde schip van de Ancients te zijn, dat nog steeds onderweg is naar het uiteinde van het universum. Al snel wordt duidelijk dat het onmogelijk is om terug te keren naar de aarde. Er zit voor de groep dus niets anders op dan aan boord een nieuw leven te beginnen.

Onderweg blijkt het schip regelmatig voor korte tijd te stoppen bij allerlei planeten. Dit is niet bepaald ongevaarlijk, want het risico is groot dat er een bemanningslid per ongeluk wordt achtergelaten op een planeet. De koers van het geautomatiseerde schip kan immers niet worden veranderd.

Ondertussen krijgt de bemanning te maken met interne spanningen en conflicten, omdat er veel uiteenlopende persoonlijkheden in de groep aanwezig zijn. Bovendien lijkt Dr. Rush meer interesse te hebben in de Destiny dan in het welzijn van de overige bemanningsleden.

Trailer

© Syfy Channel © MGM (2.48 min.)

Serie Algemeen

In maart 2007 werd bekend gemaakt dat er plannen waren voor een derde spin-off genaamd Stargate Universe. Vervolgens lag het project enige tijd stil door o.a. de grote Hollywood staking in het najaar van 2007.

In augustus 2008 werd officieel groen licht gegeven voor de start van de productie. Het bericht hierover kwam een dag nadat bekend was geworden dat voorganger Stargate Atlantis plotseling was stopgezet. Volgens de producenten van beide series zou het onmogelijk zijn geweest om twee Stargate series tegelijkertijd te produceren. Dit werd eerder wel gedaan met Stargate SG-1 en Atlantis, maar dit zou met Universe niet meer vol te houden zijn. Ook zou het goedkoper zijn om een geheel nieuwe serie te maken, i.p.v. door te gaan met een reeds bestaande serie. Hierna werd besloten Atlantis stop te zetten.

De eerste aflevering van Universe werd in oktober 2009 uitgezonden door het Amerikaanse Syfy Channel. Fans en critici reageerden echter verdeeld op de nieuwe spin-off. De serie bleek namelijk veel anders te zijn dan de voorgaande Stargate reeksen.

Het verhaal van Universe is veel donkerder en serieuzer, bevat minder actie en legt meer nadruk op de personages, hun beslommeringen en hun onderlinge relaties. Ook werd gekozen voor een duidelijk jongere cast. Terwijl de producenten hiermee een nieuw (en jonger) publiek wilden bereiken, waren veel oude Stargate fans niet echt positief over de serie.

Het opvallendste castlid is waarschijnlijk de Schotse filmacteur Robert Carlyle, die hier de geheimzinnige wetenschapper Dr. Nicholas Rush speelt.

Hoewel de kijkcijfers van de serie in eerste instantie uitstekend waren (zo'n 2,3 miljoen kijkers voor de pilootaflevering), begonnen deze daarna al snel in te zakken. Desondanks gaf Syfy groen licht voor een tweede seizoen, dat vanaf september 2010 werd uitgezonden. Helaas bleek de populariteit van Universe op dat moment nog verder te zijn terug gelopen: de kijkcijfers zakten onder de 1 miljoen.

Uiteindelijk besloot Syfy de serie in december 2010 stop te zetten. Stargate Universe telde in totaal twee seizoenen en 40 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2011 werd uitgezonden. De laatste aflevering heeft een open einde.

4 1 1 1 1 1 Gem. waardering 4.00 (1 stem)
Facebook
Twitter