Stargate SG-1 (1997-2007)

Land van oorsprong: Canada, USA
Zender: Showtime, Syfy / Sci-Fi Channel
Serie gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Militairen
Dit is een: Sequel, Tv-serie gebaseerd op film

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Gebaseerd op de bioscoopfilm Stargate (1994).

Samenvatting

Giza (Egypte), 1928: tijdens een archeologische uitgraving wordt onder een deksteen een grote metalen cirkel gevonden. Niemand heeft enig idee wat het mysterieuze object moet voorstellen.

Cheyenne Mountain (Colorado), heden: de archeoloog en taalkundige Daniel Jackson wordt door de Amerikaanse luchtmacht ingehuurd om de hiëroglyfen op de deksteen te vertalen. Daniel ontdekt dat de metalen cirkel een zogenaamde Stargate is waarmee men door middel van wormgaten naar andere planeten kan reizen. In het hele universum blijkt een oneindig netwerk van Stargates te bestaan, waardoor het heelal binnen handbereik ligt.

Daniel en een team militairen onder leiding van de ervaren Colonel Jack O'Neill nemen de proef op de som en komen inderdaad op een verre planeet terecht. Eenmaal daar ontdekken ze niet alleen dat er aan de andere kant van het universum mensen wonen, maar ook een gevaarlijk buitenaards wezen dat zich als de zonnegod Ra voordoet. Ra is een totalitaire heerser die zijn slaven genadeloos uitbuit. O'Neill en zijn team weten de lokale bevolking uiteindelijk tot een opstand tegen Ra aan te zetten, maar hiermee halen ze zich veel ellende op de hals.

Ra blijkt namelijk een Goa'uld te zijn. De Goa'uld zijn gevaarlijke parasieten die met geweld de controle over het lichaam van hun gastheer overnemen. Het hele universum leeft in angst voor deze machtsbeluste wezens. Door hun overmacht zijn de Goa'uld moeilijk te verslaan. Duizenden jaren geleden heersten de Goa'uld ook op de aarde in de gedaante van Egyptische goden. Door de dood van Ra worden ze weer attent op onze in de vergetelheid geraakte planeet: de Goa'uld plannen wraak.

In de daaropvolgende jaren reist het team van O'Neill, nu omgedoopt tot SG-1, naar vele verre planeten. Naast O'Neill en Daniel bestaat SG-1 ook uit Samantha Carter, een extreem intelligente astrofysicus die voor de luchtmacht werkt. Het vierde teamlid is Teal'c, die vroeger de Goa'uld diende, maar nu is overgelopen naar de aarde.

Steeds weer wordt het team geconfronteerd met de vernietigende macht van de Goa'uld. Aangezien de aarde het risico loopt door de Goa'uld onder de voet gelopen te worden heeft de luchtmacht een geheime basis opgezet, Stargate Command (SGC), van waaruit dagelijks meerdere SG teams het universum bereizen. Hoofddoel van de SGC is, naast het verkennen van vreemde culturen, het vinden van nieuwe technologieën waarmee de aarde zich tegen de vijand kan beschermen. Maar hoe lang zullen de Goa'uld nog op zich laten wachten?

Serie Algemeen

Het Stargate universum vond in 1994 zijn oorsprong met de bioscoopfilm Stargate. Deze film van Dean Devlin en Rolland Emmerich (o.a. Independence Day, The Day After Tomorrow) was een enorm succes. Oorspronkelijk hadden Devlin en Emmerich plannen voor meerdere Stargate films, maar ze besloten zich eerst op een ander project te richten, namelijk Independence Day.

MGM, die de rechten voor Stargate in handen had, wilde echter snel voortborduren op het succes van de film. Einde 1996 werd er dan ook een tv-serie aangekondigd: Stargate SG-1. Devlin en Emmerich werden door MGM buiten spel gezet en het televisie vervolg kwam in handen van Jonathan Glassner en Brad Wright (beiden bekend van o.a. The Outer Limits).

SG-1 zet het verhaal uit de film voort en ook de karakters uit de film werden naar de tv-serie meegenomen. Sommige acteurs werden echter wel vervangen. Richard Dean Anderson (MacGyver) kroop bijvoorbeeld als vervanger van Kurt Russell in de rol van Jack O'Neill. Verder werden nieuwe personages toegevoegd om het verhaal interessanter te maken. SG-1 leunt zwaar op de Egyptische mythologie in de gedaante van de Goa'uld en slaat daarmee een andere richting in dan de oorspronkelijke geplande films.

Uit latere interviews werd duidelijk dat Devlin en Emmerlich geen fans van SG-1 waren en ze deze serie ook niet als een waardig vervolg op hun film beschouwen. Deze kritiek heeft het succes van SG-1 overigens nooit geschaad. De eerste aflevering van SG-1 werd in juli 1997 uitgezonden op de zender Showtime. Na het vijfde seizoen verhuisde de succesvolle serie naar het Syfy Channel, waar het t/m het laatste seizoen zou blijven. Door de seizoenen heen is SG-1 qua opzet weinig veranderd, hoewel er na verloop van tijd wel nieuwe vijanden bijkwamen.

In augustus 2006 werd bekend gemaakt dat er na 10 seizoenen en 214 afleveringen een einde aan SG-1 zou komen. Als belangrijkste reden voor de stopzetting werden de stijgende productiekosten genoemd, maar ook licht gedaalde kijkcijfers zullen een rol gespeeld hebben. De laatste aflevering van de serie werd in maart 2007 uitgezonden. Hierna werden in 2008 nog twee speciale dvd films gemaakt, waarin het verhaal van de serie wordt afgerond. Oorspronkelijk werd er nog een derde vervolgfilm aangekondigd, maar door de financiële problemen van moederbedrijf MGM zal deze film er niet meer komen.

Het grote succes van Stargate SG-1 leidde verder tot meerdere spin-off series: Stargate Infinity, Stargate Atlantis en Stargate Universe.

5 1 1 1 1 1 Gem. waardering 5.00 (1 stem)
Facebook
Twitter