Star Trek: Voyager (1995-2001)

Land van oorsprong: USA
Zender: UPN
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Robots & kunstmatige intelligenties, Ruimtereizen, Ruimteschepen, Toekomst
Dit is een: Spin-off

Algemeen

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af op de U.S.S. Voyager, een splinternieuw Starfleet schip, dat onder het commando staat van Kapitein Kathryn Janeway. Tijdens de eerste officiële missie van het schip en haar bemanning in het jaar 2371 gaat het al meteen helemaal fout.

De zoektocht naar een vermist Maquis schip leidt ertoe dat de Voyager door een mysterieus fenomeen naar het Delta Kwadrant wordt getransporteerd. Dit is een verafgelegen hoek van het universum, zo’n 75000 lichtjaar verwijderd van de aarde. Ook het Maquis schip blijkt op dezelfde wijze in het Delta Kwadrant te zijn terecht gekomen. Al snel wordt duidelijk dat een machtig buitenaards wezen genaamd de ‘Caretaker’ hierachter zit.

Wanneer deze Caretaker plotseling sterft vervliegt daarmee alle hoop op een snelle terugkeer naar het Alfa Kwadrant. De bemanningen van de Voyager en het Maquis schip staan er ineens alleen voor. Ze bevinden zich onvoorstelbaar ver van huis in een uiterst vijandig gebied, zonder enige vorm van ondersteuning of contact met het thuisfront.

Nadat het Maquis schip tijdens een vuurgevecht wordt vernietigd, realiseren Janeway en de Maquis kapitein Chakotay zich dat ze in deze situatie maar beter samen kunnen werken. Hun beider bemanningen worden samengevoegd tot één Starfleet crew aan boord van de Voyager, met Chakotay als Janeway’s nieuwe Eerste Officier. Samen begint de bemanning aan de lange weg naar huis, die ongeveer 75 jaar zal duren.

Aangezien het Delta Kwadrant voor Starfleet grotendeels onontdekt gebied is, wordt er onderweg uitgebreid de tijd genomen voor wetenschappelijk onderzoek en allerlei contacten met onbekende buitenaardse rassen. De Voyager maakt op deze manier tijdens haar reis veel nieuwe vrienden, maar helaas ook vele vijanden. Tevens komt men regelmatig oude bekenden tegen: de Borg, die van oorsprong in het Delta Kwadrant thuis horen.

Serie Algemeen

De planning voor een nieuwe Star Trek spin-off begon al in 1993. Zo werden in die periode bepaalde verhaalelementen (bijvoorbeeld het bestaan van de rebellengroep Maquis) alvast verwerkt in The Next Generation en Deep Space Nine. De opnames voor Voyager begonnen in oktober 1994. Gefilmd werd in dezelfde studio die eerder was gebruikt door The Next Generation.

De casting van de hoofdrol verliep niet geheel vlekkeloos. Oorspronkelijk zou de Canadese Geneviève Bujold de rol van Nicole Janeway spelen. Wat er vervolgens precies gebeurde is onduidelijk, maar feit is dat men na twee filmdagen al op zoek moest naar een nieuwe hoofdrolspeelster. Bujold zou uit eigen beweging de benen hebben genomen, omdat ze de stress niet aan kon (ene versie van het verhaal) of Bujold zou ontslagen zijn, omdat ze totaal verkeerd bleek te zijn voor de rol (andere versie van het verhaal). Hoe dan ook, Kate Mulgrew werd gekozen als vervangster en de naam van het personage werd veranderd in Kathryn Janeway.

De eerste aflevering van Voyager werd uiteindelijk uitgezonden in januari 1995 door de zender UPN. (Dit was toentertijd een nieuwe zender, die januari 1995 op grootse wijze werd gelanceerd. Voyager was de allereerste uitzending ooit die op het netwerk te zien was.) In totaal telde de serie zeven seizoenen en 172 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2001 te zien was.

Voyager was de eerste Star Trek serie die voor de buitenaanzichten van het schip geheel gebruik maakte van computereffecten (i.p.v. van een combinatie uit CGI en schaalmodellen, zoals bij The Next Generation en Deep Space Nine gebruikelijk was). De serie won meerdere malen Emmy Awards, onder meer voor de beste computer effecten.

In het vierde seizoen werd nieuw personage aan de serie toegevoegd: de ex-Borg Seven of Nine. Dit zorgde destijds voor veel ophef, want de populaire Seven ging standaard gekleed in een zeer strak en sexy pakje. Volgens de tegenstanders wilden de makers van de serie op deze manier alleen maar nieuwe (mannelijke) kijkers trekken, wat de makers zelf overigens ontkenden.

In de loop der jaren waren er vele interessante gastrollen van bekende Star Trek personages. Zo zijn Sulu, Janice Rand, William Riker, LaForge en Quark allemaal een keer in de serie te bewonderen. Q, de Borg Queen, Deanna Troi en Reginald Barclay zijn zelfs in meerdere afleveringen te zien.

Daarnaast werkten de Voyager acteurs op hun beurt weer mee aan de andere Star Trek series en films. Kate Mulgrew heeft bijvoorbeeld een cameo in Star Trek: Nemesis als Admiraal Janeway, die na afloop van de serie blijkt te zijn bevorderd. Robert Picardo duikt in Star Trek: First Contact weer op als de Doctor (als de EMH van de Enterprise) en is daarnaast te zien als Dr. Zimmerman in een aflevering van Deep Space Nine.

Game en relaunch boeken

In 2000 werd er een Voyager computergame uitgebracht, getiteld Elite Force, die door de fans hoog wordt gewaardeerd. Het is een first-person shooter, gebaseerd op de Quake 3 engine. In het spel speel je een Ensign die de Voyager moet beschermen tegen allerlei vijandelijke indringers. Alle acteurs uit de serie verzorgden ook voor het spel de stemmen van hun personages.

Ten slotte werd, nadat de tv-serie ten einde was gekomen, het verhaal als boekenreeks voortgezet onder de noemer Voyager Relaunch. Hierin kunnen de fans lezen hoe het de bemanning vergaat nadat ze terugkeren in het Alfa Kwadrant. In deze verhalen wordt Janeway bijvoorbeeld bevorderd tot Admiraal en wordt Chakotay benoemd tot de nieuwe kapitein van de Voyager.

Dvd

De gehele serie is op dvd verkrijgbaar.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief