Lost in Space (1965-1968)

In 2018 als remake op Netflix!

Samenvatting

We schrijven het jaar 1997. De aarde is overbevolkt en daarom neemt de mensheid het besluit de ruimte te koloniseren.

Vervolgens lanceren de Verenigde Staten een ruimteschip met aan boord een bijzondere bemanning. Het gaat om de piloot Majoor Don West, de pratende robot B-9 en de familie Robinson. Dit gezin bestaat uit vader John, moeder Maureen (beide wetenschappers) en hun drie begaafde kinderen Judy, Penny en Will.

De Robinsons zijn uitgekozen voor een belangrijke missie: ze moeten een nieuwe planeet gaan koloniseren, in de buurt van Alpha Centauri. Naar verwachting zal de reis hierheen meerdere jaren gaan duren. Helaas wordt de missie gedwarsboomd door concurrerende naties.

Door sabotage raakt het schip namelijk al snel van koers. De expeditie verdwaalt in de diepe ruimte. Bovendien blijkt de saboteur, Dr. Smith, zelf ook aan boord terecht te zijn gekomen. Hierna beleeft de bemanning allerlei spannende, maar ook gevaarlijke avonturen.

Omdat de serie voortijdig werd stopgezet is het altijd onduidelijk gebleven hoe het uiteindelijk met de personages is afgelopen.

Serie Algemeen

Lost in Space is een Amerikaanse familieserie uit de jaren 60. Hieruit ontstond later een eigen franchise met o.a. comics, een bioscoopverfilming en remakes.

Tv-serie
De tv-serie ging september 1965 in première op de zender CBS. (Dit was precies een jaar voor de première van Star Trek, die pas in september 1966 was.) Het eerste seizoen van Lost in Space werd nog in zwart-wit uitgezonden, de overige seizoenen waren wel in kleur te zien.

Het verhaal was losjes gebaseerd op de avonturenroman De Zwitserse Familie Robinson uit 1812 (over een familie die na een storm schipbreuk lijdt en terechtkomt op een onbewoond eiland) en de stripreeks Space Family Robinson uit 1962 (over twee wetenschappers en hun kinderen op een ruimtestation, die verdwaald raken na een ruimtestorm).

De soundtrack werd verzorgd door de destijds nog vrij onbekende 'Johnny Williams', tegenwoordig beter bekend als John Williams, de wereldberoemde componist van Star Wars.

Er werden drie seizoenen gemaakt, in totaal 83 afleveringen. De laatste aflevering werd in maart 1968 uitgezonden. De stopzetting kwam onverwacht, omdat de serie destijds redelijk populair was. (Lost in Space behaalde zelfs hogere kijkcijfers dan Star Trek.)

Oorzaak van de stopzetting zouden hoge productiekosten zijn geweest, in combinatie met licht gedaalde kijkcijfers. Ook zou er achter de schermen onenigheid zijn geweest.

Omdat Lost in Space hierna nog vele jaren op de Amerikaanse tv werd herhaald, raakte de reeks in de VS nooit helemaal in vergetelheid. In de jaren 90 werden bijvoorbeeld nog twee documentaires, verschillende comicreeksen en zelfs een bioscoopfilm uitgebracht.

Tegenwoordig kijkt men wat kritischer naar de serie. Zo maakte Lost in Space veelvuldig gebruik van allerlei fantasy elementen en luchtige, kinderlijke plots. Een groot verschil in vergelijking met de serieuze sciencefiction uit dezelfde periode.

Bioscoopfilm
In 1998 werd een Lost in Space film gemaakt. De hoofdrollen werden gespeeld door o.a. William Hurt, Heather Graham, Matt LeBlanc en Gary Oldman. Verder waren er gastrolletjes voor verschillende acteurs uit de originele serie.

De recensenten oordeelden echter overwegend negatief over de film: de charme van het origineel was ver te zoeken. Ook werd de film later genomineerd voor een Gouden Framboos, in de categorie Worst Remake or Sequel.

Remake(s)

In 2003 waren er plannen voor een tv-remake onder de naam The Robinsons: Lost in Space. Het verhaal kende een aantal grote verschillende ten opzichte van de originele serie. Zo speelde het verhaal dit keer in het jaar 2097 en kregen de personages te maken met vijandige aliens.

Er werd een proefaflevering opgenomen met nieuwe acteurs in de hoofdrol, maar uiteindelijk bleef het hier bij. Zender WB, die opdracht had gegeven voor de pilot, zal geen heil in een vervolg. Overigens lekte de mislukte pilot later uit op het internet en is tot op heden nog via o.a. YouTube te bekijken.

De decors werden doorverkocht aan de producenten van Battlestar Galactica, die deze hergebruikten als decor voor hun eigen serie.

In 2014 doken er nieuwe geruchten op over een moderne remake. Hierna was het lange tijd stil rond een mogelijk nieuw Lost in Space project. Eind 2015 werd in de Amerikaanse media gemeld dat Netflix de reeks zou hebben aangekocht. In juni 2016 maakte Netflix officieel bekend groen licht te hebben gegeven voor 10 nieuwe afleveringen, die ergens in 2018 te zien zullen zijn.

Een leuke verrassing voor de fans, aangezien de reeks inmiddels zijn 50e jubileum heeft mogen vieren!

Trailer (1998, film)

 

Blu-ray en dvd

Zowel de originele serie als ook de film zijn in Noord-Amerika (Regio 1) op Blu-ray en dvd uitgebracht. De originele serie is in Regio 2 (UK import) alleen op dvd verkrijgbaar. De film is ook als Nederlandse dvd te koop.

Links