Life on Mars (2008-2009)

Land van oorsprong: USA
Zender: ABC
Verhaal gaat over: Misdaad, Politie, Tijdreizen, Virtual reality
Dit is een: Remake

Algemeen

"My name is Sam Tyler. I was in an accident and I woke up in 1973. I don’t know how or why I’m here. But whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now, maybe if I can work out the reason, I can get home."

Amerikaanse remake van de gelijknamige Britse serie (2006-2007).

Samenvatting

Het uitgangspunt is grotendeels gelijk aan de Britse versie, met enige verschillen. Sam Tyler is dit keer een politieagent uit New York in het jaar 2008. Hij komt op mysterieuze wijze terecht in 1973. De namen van de personages zijn verder gelijk gebleven, met uitzondering van Annie Cartwright. Zij heet nu Annie Norris.

Alle politierangen zijn uiteraard vertaald naar het Amerikaanse politiesysteem. Gene Hunt is bijvoorbeeld een ‘Lieutenant’, Chris en Ray zijn ‘Detectives’. Maya, Sams vriendin uit 2008, speelt een iets grotere rol in het verhaal in de vorm van regelmatige flashbacks. Barman Nelson is vervangen door Windy, in 1973 de hippie buurvrouw van Sam. Ook de Test Card Girl komt niet meer in het verhaal voor.

Belangrijkste verandering is echter dat de rol van Gene veel kleiner is geworden. In plaats van een hoofdrol, speelt hij hier slechts een bijrol in het verhaal.

De Amerikaanse producenten gaven al vroeg aan dat hun serie een geheel ander einde zou krijgen dan de Britse versie. In een interview onthulden ze de ontknoping van de Britse serie "onbevredigend" te vinden. Ze vroegen daarom toestemming aan de Britse schrijvers om de mythologie van de serie te veranderen.

Uiteindelijk wordt onthuld dat Sam en zijn collega’s in werkelijkheid astronauten uit 2035 zijn, die zich op de eerste bemande ruimtemissie naar Mars bevinden. Alle avonturen in 1973 waren onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun reis te vermaken.

Serie Algemeen

2006 & 2007: een moeizame start

In 2006 (toen het eerste seizoen van Life on Mars in Groot-Brittannië net was uitgezonden) werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse producent David E. Kelley de reeks had aangekocht voor een Amerikaanse remake. Daarna werd het een tijdlang stil om het project, omdat men moeite had om de juiste hoofdrolspelers te vinden.

Oorspronkelijk werden John Simm en Philip Glenister (Sam en Gene uit de Britse serie) gevraagd om ook de Amerikaanse hoofdrollen op zich te nemen. Ze weigerden. Daarna werden alsnog twee buitenlandse acteurs voor de hoofdrollen gecast: Jason O'Mara (Terra Nova) en Colm Meaney (Star Trek: Deep Space Nine). Deze Ierse acteurs zouden respectievelijk Sam en Gene vertolken. In de zomer van 2007 werd vervolgens in Los Angeles een piloot aflevering opgenomen, waar het verhaal zich in eerste instantie ook zou afspelen. Enkele maanden later begon echter een grote Hollywood staking, waardoor het project weer stil kwam te liggen.

In het voorjaar van 2008 lekte de pilot uit op het internet. De aflevering werd slecht ontvangen door zowel critici als fans. Zelfs de bedenkers van de Britse Life on Mars lieten op subtiele wijze weten niet bepaald onder de indruk te zijn. Alle humor die de Britse serie juist zo leuk maakte was uit het verhaal verdwenen, waardoor de remake erg langdradig was geworden. Ray en Chris waren uit de serie gehaald en vervangen door één geheel nieuw personage. Annie was ineens een volwaardige politievrouw, die door haar mannelijke collega’s als gelijke werd behandeld.

2008 & 2009: een nieuwe doorstart & ... einde serie

In mei 2008 werd officieel groen licht gegeven voor de productie van meer afleveringen. Onmiddellijk werd ook bekend dat Kelley zich had terug getrokken uit het project. Als nieuwe producenten werden Josh Appelbaum, Andre Nemec en Scott Rosenberg (Star-Crossed) naar voren geschoven, die naar eigen zeggen grote fans waren van de originele Life on Mars.

Het drietal voerde meteen rigoureuze veranderingen door. Met uitzondering van Jason O’Mara werd de hele cast ontslagen. De setting van de serie (en daarmee de gehele productie) werd verplaatst naar New York. Ook werd het verhaal compleet omgeschreven. Chris en Ray werden terug in de serie geschreven en bovendien wilden de producenten - zoals bovenaan de pagina vermeld - zelf een nieuwe mythologie introduceren. De pilot moest hierdoor helemaal opnieuw gefilmd worden.

Opmerkelijk is dat de nieuwe cast enkele grote namen bevatte. Gene Hunt werd vertolkt door de filmacteur Harvey Keitel. Ray Carling werd gespeeld door Michael Imperioli, bekend als Christopher uit de maffiaserie The Sopranos. Lisa Bonet (The Cosby Show) speelde Maya, Sams vriendin uit de toekomst.

Na deze nieuwe doorstart zag het project er ineens veelbelovend uit. Ook de Britse bedenkers lieten zich ontvallen nu wel enthousiast te zijn over de Amerikaanse versie. Er vonden zelfs enkele ontmoetingen plaats tussen de Britse en Amerikaanse collega’s. Philip Glenister onthulde in een interview ook dat Harvey Keitel hem een keer had opgebeld om te praten over de rol van Gene Hunt.

De Amerikaanse producenten hoopten dat hun serie een groot succes zou worden, maar uiteindelijk was dit niet het geval. Hoewel ze plannen hadden voor meerdere seizoenen, werd de Amerikaanse Life on Mars al na één seizoen stopgezet.

De eerste aflevering werd in oktober 2008 uitgezonden door de zender ABC. De Britse fans reageerden vooral negatief op de remake, terwijl de Amerikaanse pers over het algemeen redelijk positief oordeelde. De kijkcijfers waren in eerste instantie weliswaar goed, maar al snel begon het aantal kijkers steeds verder terug te lopen.

Na 17 afleveringen vond zender ABC het daarom genoeg geweest. De laatste aflevering werd op 1 april 2009 uitgezonden. Opmerkelijk is dat de producenten niet geconfronteerd werden met een onverwachte stopzetting, zoals dit bij veel series gebeurd. Integendeel, ze mochten hun serie van de zender ten einde schrijven.

Het verhaal eindigde dus niet met een cliffhanger, maar kende juist een definitief einde waarin alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Hierin werd onthuld dat Sam en zijn collega’s in werkelijkheid astronauten uit 2035 zijn, die zich op de eerste bemande ruimtemissie naar Mars bevinden.

Deze ontknoping viel echter niet in goede aarde bij de fans. Zelfs de cast en crew van de originele Britse serie lieten zich later (o.a. in interviews) extreem negatief uit over het einde van de Amerikaanse versie.

2 1 1 1 1 1 2.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief