Life on Mars (2006-2007)

Land van oorsprong: Groot-Brittannië
Zender: BBC
Verhaal gaat over: Misdaad, Politie, Tijdreizen

Algemeen

"My name is Sam Tyler. I had an accident and I woke up in 1973. Am I mad, in a coma, or back in time? Whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now maybe if I can work out the reason, I can get home."

Samenvatting

Het verhaal begint in 2006. Sam Tyler is een ambitieuze, maar niet echt sympathieke politieagent uit Manchester. Hij houdt van werken volgens het boekje en neemt zijn werk bloedserieus. Sams recentste opdracht is de zoektocht naar een seriemoordenaar. Dat wordt wel een heel persoonlijke zaak wanneer zijn collega (en vriendin) Maya ineens spoorloos verdwijnt. Sam vermoedt dat Maya is ontvoerd door de moordenaar. Hij gaat wanhopig naar haar op zoek, maar hij krijgt een ernstig auto ongeluk en komt daarbij bijna om het leven.

Vreemd genoeg wordt hij daarna wakker in het jaar 1973. De gedesoriënteerde Sam weet niet wat hij van deze situatie moet denken. In eerste instantie gelooft hij dat het om een grap gaat, maar al snel blijkt niets minder waar te zijn. Hij komt erachter dat hij ook in 1973 een politieman is en dat hij die dag op een nieuw politiebureau aan het werk moet. Eenmaal op zijn werkplek gearriveerd kan hij maar moeilijk wennen aan zijn nieuwe omgeving. Alleen al het idee van politiewerk zonder mobiele telefoon, DNA onderzoek of computer zorgt bij Sam voor grote ontzetting.

Nog erger is de houding van de collega’s uit 1973. Sams baas is ene Gene Hunt: een homofobe, racistische, seksistische, ketting rokende alcoholist, die geen tegenspraak duldt bij zijn brute arrestatiemethoden. Iedereen vindt het doodnormaal dat verdachten worden mishandeld om hen een bekentenis te ontfutselen. Dit zorgt bij Sam, die prat gaat op zijn trouw aan de regeltjes, uiteraard voor een cultuurschok. Binnen de kortste keren heeft hij dan ook aan de stok met de politiek incorrecte Gene.

Het lukt Sam niet om naar zijn eigen tijd terug te keren, dus besluit hij zich volledig op zijn baan te richten. Daarbij heeft hij met zijn kennis van de toekomst en zijn afwijkende politiemethoden een voordeel tegenover zijn collega's. Behalve zijn werk begint Sam zich met zijn eigen verleden bezig te houden. Zo komt hij zijn ouders in jongere jaren tegen en komt hij ook onplezierige details over zijn familie geschiedenis te weten.

Het grootste raadsel blijft echter of Sam werkelijk naar het verleden is teruggereisd. En wat is de rol van het mysterieuze meisje dat hem via het testbeeld van de televisie na zendtijd toespreekt?

Serie Algemeen

Life on Mars is een Britse serie van de BBC. Het verhaal werd al 1998 bedacht door Matthew Graham (The Last Train, Childhood's End) en Ashley Pharoah. De serie had toen nog de werktitel Ford Granada. Destijds zag de BBC een politieserie met SF/fantasy elementen echter niet zitten. Enkele jaren later overtuigde Julie Gardner (producent bij Doctor Who) de BBC er alsnog van om Life on Mars in het programma op te nemen.

De eerste aflevering werd in januari 2006 uitgezonden. De recensies waren meteen bijzonder positief en ook de kijkcijfers waren voor Britse begrippen erg goed. Toch telde de serie uiteindelijk maar twee seizoenen, in totaal 16 afleveringen. De laatste aflevering was in april 2007 te zien.

Voornaamste reden voor het vroege einde was hoofdrolspeler John Simm (Sam Tyler). Hij had geen zin meer in een derde seizoen en vond twee jaar wel genoeg. Daarom werd besloten om de serie op het hoogtepunt ten einde te laten komen. In de laatste aflevering werden echter bewust enkele vragen open gelaten. De makers hadden op dat moment namelijk al plannen voor een vervolgserie genaamd Ashes to Ashes, waarin het verhaal verder wordt verteld met een nieuwe hoofdrolspeler.

In 2007 en 2008 werd Life on Mars ook in Nederland door de NPS uitgezonden. Helaas kregen de Nederlandse kijkers niet de volledige afleveringen te zien zoals die eerder op de BBC werden uitgezonden, maar een ingekorte versie.

De naam van de serie komt overigens van het gelijknamige lied van David Bowie. Sam Tyler luistert hiernaar op zijn iPod voordat hij zijn auto-ongeluk krijgt. Als hij weer wakker wordt is hetzelfde liedje nog steeds te horen, maar dan op de radio in 1973. Deze muziek loopt daarna als een rode draad door de hele serie.

Leuk weetje is dat Sam Tyler oorspronkelijk ‘Sam Williams’ zou gaan heten. Matthew Graham wilde echter een betere naam voor zijn hoofdpersonage en vroeg zijn eigen dochtertje om haar mening. Zij stelde de achternaam Tyler voor. Pas later ontdekte Graham dat zijn dochter Sam had vernoemd naar Rose Tyler uit Doctor Who (haar favoriete programma). Later zou hoofdrolspeler John Simm, na afloop van Life on Mars, in Doctor Who de rol van de Master gaan spelen.

Sequel: Ashes to Ashes

Ashes to Ashes (2008-2010) is het directe vervolg op Life on Mars. Dit keer wordt de politieagente en psychologe Alex Drake uit Londen geïntroduceerd. Op een dag wordt ze ontvoerd en in haar hoofd geschoten. Hierna wordt ze ineens wakker in 1981, waar ze kennis maakt met Gene Hunt en diens collega's Chris en Ray.

Deze serie beantwoordt alle openstaande vragen die in Life On Mars onbeantwoord bleven. Bijvoorbeeld: wie of wat is Gene Hunt? Zijn mysterieuze achtergrond wordt na verloop van tijd steeds belangrijker in het verhaal. Dit leidt tot een schokkende ontknoping.

Remakes

Het succes van Life on Mars had meerdere buitenlandse remakes tot gevolg. In iedere versie van het verhaal staat een politieagent centraal die ineens op mysterieuze wijze in het verleden terecht komt. Opmerkelijk is echter dat hiervoor in iedere serie een totaal andere verklaring wordt gegeven.

  • De Amerikaanse remake van Life on Mars (2008-2009) speelt zich af in New York. Sam Tyler komt opnieuw terecht in 1973, maar Gene Hunt speelt dit keer nauwelijks een rol meer. Uiteindelijk blijken de personages astronauten uit het jaar 2035 te zijn. Alle gebeurtenissen in 1973 zijn onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun missie naar Mars te vermaken.
  • De Spaanse remake La Chica De Ayer (2009) speelt zich af in Madrid en gaat over Samuel Santos, die ineens in 1977 terecht komt. In tegenstelling tot de Britse Sam blijkt Samuel wel een echte tijdreiziger te zijn. Van een eventueel coma - of enige verwijzing naar een coma - is in deze remake geen sprake.
  • De Russische remake The Dark Side of the Moon (2012-2016) gaat over Mikhail Soloviev uit Moskou. Na een ongeluk komt hij op mysterieuze wijze terecht in het lichaam van zijn vader in het jaar 1979. Deze serie voegt een extra element toe in de vorm van een alternatieve realiteit. Wanneer Mikhail nameljk uit zijn coma ontwaakt, blijkt het verleden te zijn veranderd. Er is hierdoor een nieuwe tijdlijn ontstaan waarin de Sovjet-Unie nooit is gevallen.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee van Life on Mars zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) beide op dvd en Blu-ray verkrijgbaar.

Overigens werd in 2007 alleen seizoen één ook in Nederland op dvd uitgebracht. Deze Nederlandse uitgave bevatte echter niet de complete BBC afleveringen, maar ingekorte versies waaruit zo'n acht minuten aan scènes waren gesneden.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief