Welkom in Jurassic Park!

Jurassic Park is een Amerikaanse mediafranchise, vooral bekend om de zeer succesvolle bioscoopfilms. Centraal staan gevaarlijke dinosaurussen die door middel van klonen en gentechnologie weer terug tot leven zijn gewekt. Het verhaal vond zijn oorsprong in twee SF romans van auteur Michael Crichton.

Tot op heden zijn de volgende films gemaakt:

Algemeen

In 1990 publiceerde Michael Crichton zijn boek Jurassic Park. Deze bestseller trok de aandacht van Steven Spielberg, die besloot hier een gelijknamige film van te maken. Dat werd uiteindelijk één van de meest succesvolle films ooit. Hierna volgde niet alleen een tweede boek van Crichton, maar ook nog meerdere sequel films.

Overigens zijn er wel grote verschillen tussen de oorspronkelijke boeken en de films. In de boeken is er veel aandacht voor de (kwalijke) gevolgen van gentechnologie, terwijl in de films vooral de nadruk ligt op spannende actiescènes.

In 2015 werd de franchise nieuw leven in geblazen met de film Jurassic World. Hierin werden nieuwe personages en een nieuwe verhaallijn geïntroduceerd.

De toekomst

De vooruitzichten voor de fans zijn goed. Volgens Amerikaanse mediaberichten zijn er plannen voor nog twee films, waarvan de eerste in 2018 zal uitkomen. Er zijn echter nog weinig details bekend over deze projecten.