The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (franchise)

Land van oorsprong: Groot-Brittannië
Zender: BBC
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Robots & kunstmatige intelligenties, Ruimtereizen, Ruimteschepen
Subgenre: Humor
Dit is een: Boeken- of comicreeks, Boekverfilming

Een introductie

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een komische (en soms absurde) sciencefiction reeks, in de jaren 70 ontsproten uit het brein van de Britse auteur Douglas Adams (1952-2001).

Hieruit ontstond een mediafranchise bestaande uit o.a. een boekenreeks (in het Nederlands uitgebracht als Het Transgalactisch Liftershandboek), een tv-seriehoorspelen en een bioscoopfilm.

Opvallend is dat het verhaal in iedere incarnatie steeds weer een beetje anders is. De hoofdlijnen blijven gelijk, maar de details spreken elkaar vaak tegen. Douglas Adams grapte ooit dat de reeks inmiddels zo complex was geworden, dat hij zelf ook wel eens moeite had om het allemaal goed uit te leggen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy zal niet ieders 'cup of tea' zijn. Hou je echter van droge, absurde en/of Britse humor, dan is deze reeks zeker een aanrader.

Het verhaal

Centraal staat de geplaagde Engelsman Arthur Dent. Hij raakt op één en dezelfde dag niet alleen zijn geliefde huisje op het platteland kwijt, maar ook nog eens zijn hele planeet. De aarde wordt namelijk plotseling vernietigd door Vogons. Dit om plaats te maken voor een nieuwe hyperspace snelweg.

Gelukkig overleeft Arthur dit incident met behulp van zijn goede vriend Ford Prefect, die onthult ook van buitenaardse afkomst te zijn. Ford is één van de reizende schrijvers van het Transgalactisch Liftershandboek. Dit is een handige gids die informatie geeft over alle planeten en levensvormen in het universum en die de lezer op het hart drukt vooral niet in paniek te raken, ongeacht de situatie.

Vervolgens begint een doldwaze zwerftocht door de tijd en ruimte. Arthur en Ford komen terecht op het ruimteschip 'Heart of Gold', dat onlangs werd gestolen door Zaphod Beeblebrox (de extreem onverantwoordelijke president van het universum).

Andere bemanningsleden zijn Marvin (de eeuwig depressieve robot) en Tricia McMillan (die ook van de aarde afkomstig is en zichzelf nu Trillian noemt). Samen beleven ze de meest idiote avonturen.

1 1 1 1 1 Gem. waardering 0.00 (0 stemmen)

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief