Men in Black (filmreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Aliens, Misdaad, Politie
Subgenre: Humor

Algemeen

Men in Black in een luchtige SF franchise over een gelijknamige geheime organisatie. Centraal staan de Amerikaanse MIB-agenten J en K, die steeds weer te maken krijgen met allerlei soorten aliens en andere buitenaardse gevaren.

Deze franchise vond zijn oorsprong in een gelijknamige comicreeks uit 1990. Het verhaal ging over een geheime organisatie die allerlei paranormale zaken onderzoekt. Hier werd in 1997 een film van gemaakt met Tommy Lee Jones en Will Smith in de hoofdrol. Het verhaal is in de film echter iets aangepast: de MIB-agenten houden zich nu uitsluitend bezig met aliens.

Men in Black bleek al snel een gigantische hit te zijn. Dit leidde uiteindelijk tot een hele reeks films, een televisie spin-off en een aantal video games. Ook bracht hoofdrolspeler Will Smith twee rap nummers uit over de Men in Black.

Films

Het Men in Black universum bestaat momenteel uit de volgende films:

Men in Black (1997)

Op een dag wordt de politieagent James Edwards uit New York gerekruteerd door een geheime organisatie. Deze 'Men in Black' bestaan officieel niet, maar houden zich in werkelijkheid bezig met het controleren en observeren van alle aliens op aarde.

Er blijken zich namelijk talloze buitenaardse levensvormen op onze planeet schuil te houden. De meesten daarvan houden zich netjes aan de regels, maar sommigen zorgen constant voor problemen. Wanneer een alien zich misdraagt wordt er door de MIB onmiddellijk ingegrepen. Ondertussen moet het bestaan van al dit buitenaardse leven geheim worden gehouden voor de mensheid.

De MIB agenten gaan altijd gekleed in een onopvallend zwart pak met dito zonnebril. Voor hun werk maken ze gebruik van allerlei geavanceerde wapens en technologieën. James Edwards krijgt meteen een nieuwe identiteit en heet nu Agent J. Zijn partner is de ervaren Agent K. Samen raakt het duo betrokken bij een gevaarlijk buitenaards complot.

 • Regisseur: Barry Sonnenfeld
 • Première: 2 juli 1997 (USA)
 • Duur: 98 minuten
 • www.imdb.com

Men in Black II (2002)

Agent K is jaren geleden met pensioen gegaan. Hierdoor is Agent J inmiddels de meest ervaren MIB agent geworden. Na de moord op een alien krijgt J opnieuw te maken met een gevaarlijk buitenaards complot.

Om de zaak op te kunnen lossen moet J de hulp in roepen van zijn ex-partner Agent K. Toen K de MIB verliet werd zijn geheugen echter gewist. Hierdoor weet hij nu niets meer van zijn oude leven als geheim agent.

Deel twee werd minder positief ontvangen als zijn voorganger. Ondanks de matige recensies bracht de film toch nog een respectabele $441 miljoen op. Overigens heeft de inmiddels overleden zanger Michael Jackson een cameo als Agent M.

 • Regisseur: Barry Sonnenfeld
 • Première: 3 juli 2002 (USA)
 • Duur: 89 minuten
 • www.imdb.com

Men in Black 3 (2012)

In 1969 arresteerde Agent K een gevaarlijke buitenaardse crimineel genaamd Boris the Animal. Veertig jaar later ontsnapt Boris echter uit zijn gevangenis om wraak te nemen. Dit doet hij door terug in de tijd te reizen.

Vervolgens realiseert Agent J zich dat Boris de geschiedenis heeft veranderd. Er is hierdoor een nieuwe tijdlijn ontstaan waarin Agent K jaren geleden stierf en waarin de aarde dreigt te worden vernietigd.

Ook J moet nu terug in de tijd reizen om het leven van zijn partner te redden en Boris te stoppen. Ondertussen wordt er meer onthuld over het mysterieuze verleden van Agent K.

Men in Black 3 werd over het algemeen positief ontvangen door recensenten. Vooral de acteerprestaties van Josh Brolin (die hier de jongere versie van Agent K speelt) werden geprezen. Overigens was dit de eerste Men in Black film die ook in 3D werd uitgebracht.

 • Regisseur: Barry Sonnenfeld
 • Première: 25 mei 2012 (USA)
 • Duur: 106 minuten
 • www.imdb.com

Televisie spin-off: Men in Black: The Series (1997-2001)

Toekomst

In de toekomst kunnen we waarschijnlijk nieuwe Men in Black films verwachten. Het is echter nog onduidelijk hoe deze projecten er precies uit gaan zien. Zo waren er in 2015 berichten in de Amerikaanse media over een complete reboot met nieuwe hoofdrolspelers.

Verder werd begin 2016 in de Amerikaanse media gemeld dat er ook serieuze plannen zouden zijn voor een crossover van de Men in Black franchise en de 21 Jump Street franchise. Dit project heeft de naam MIB 23 gekregen.

Verzamelboxen

De films zijn verkrijgbaar op Blu-ray, Steelbook Blu-ray en dvd.

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief