Farscape (1999-2004)

Land van oorsprong: Australië, USA
Zender: Syfy / Sci-Fi Channel
Serie gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Militairen, Ruimtereizen, Ruimteschepen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

"My name is John Crichton, an astronaut. A radiation wave hit and I got shot through a wormhole. Lost in some distant part of the universe on a ship, a living ship, full of strange alien life forms. Help me. Listen, please. Is there anybody out there who can hear me? Being hunted … by an insane military commander. Doing everything I can. I'm just looking for a way home."

Samenvatting

De Amerikaanse astronaut en wetenschapper John Crichton vliegt tijdens de testvlucht van zijn experimentele Farscape ruimtemodule per ongeluk door een wormgat. Hij wordt door het wormgat uitgespuugd in een ver afgelegen hoek van het universum, waardoor hij geen contact meer kan maken met de aarde. Voordat Crichton zich hierover ook maar kan verbazen, komt hij midden in een groot ruimtegevecht tussen buitenaardse schepen terecht. De Farscape module wordt door één van deze ruimteschepen aan boord genomen.

Dit buitenaardse schip, Moya, blijkt een levend biomechanisch schip te zijn, een zogenaamde Leviathan, dat wordt bestuurd door Pilot, een wezen dat met het schip is vergroeid. Moya wordt tegen haar zin als gevangenisschip gebruikt. De gevangenen staan echter op het punt de controle aan boord over te nemen. Ze willen ontsnappen uit de handen van de Peacekeepers, een wreed en gewelddadig ras van militairen.

Het lukt de gevangenen de Controle Band te verwijderen waarmee de Peacekeepers Moya in bedwang hielden. Moya en haar nieuwe bemanning, inclusief Crichton, weten te ontkomen. Crichtons reisgenoten zijn Ka D'Argo (een voor moord veroordeelde krijger), Zhaan (een voor moord veroordeelde priesteres) en Rygel de XVI (een onttroonde vorst).

De Peacekeepers zijn uiteraard niet blij dat één van hun schepen voor de vrijheid heeft gekozen. De loyale Peacekeeper pilote Aeryn Sun probeert Moya te achtervolgen, maar ze raakt gescheiden van de Peacekeeper vloot. De bemanning van Moya neemt Aeryn daarom aan boord. Aeryns xenofobische superieur Kapitein Bialar Crais bestempelt de pilote door haar contact met de ontsnapte gevangenen als 'besmet' en excommuniceert haar. Nu Aeryn niet meer terug kan naar haar eigen mensen besluit ze zich, net als Crichton, bij de bemanning van Moya aan te sluiten.

Lang kan de groep niet genieten van hun vrijheid. Crais heeft, naast het vangen van de gevangenen, ook een persoonlijke reden om Crichton achterna te zitten. Toen Crichton uit het wormgat kwam botste zijn module op een Peacekeeper Prowler, die werd bestuurd door de broer van Crais. Deze kwam bij het ongeluk helaas om het leven. Crais is ervan overtuigd dat er opzet in het spel was en wil wraak nemen op Crichton.

Terwijl ze op de vlucht zijn voor Crais, groeit de bemanning naar elkaar toe. De emotioneel onderkoelde Aeryn ontdooid langzaam en begint in te zien dat de Peacekeeper propaganda, waarmee ze van jongst af aan is gehersenspoeld, niet klopt. Ook ontstaat er tussen Crichton en Aeryn een meer dan vriendschappelijke relatie. Verder wordt het verleden van de voormalige gevangenen onthuld.

Crichton gaat ondertussen onverminderd door met het zoeken naar een manier om naar de aarde terug te keren. Hij komt op een dag in contact met een mysterieus ras genaamd de Ancients ('de Ouden'). Zij implanteren allerlei wiskundige vergelijkingen en een soort 'zesde zintuig' betreffende wormgaten in het onderbewustzijn van Crichton. Theoretisch gezien zou hij hiermee zelf wormgaten kunnen creëren en ook door wormgaten kunnen reizen. Crichton is zich echter niet bewust van de kennis die zich in zijn onderbewustzijn bevindt.

Hij wordt hierdoor ongewild een belangrijke prooi voor de gevaarlijke Peacekeeper Scorpius. Deze Sebaceanse / Scarraanse hybride wil wormgaten inzetten als massavernietigings wapens tegen zijn vijanden. Uiteindelijk blijkt dat de achterbakse methoden van Scorpius om de kennis van Crichton in handen te krijgen veel verder gaan dan iemand ooit had kunnen vermoeden …

Serie Algemeen

Farscape werd geproduceerd door de Jim Henson Company (bekend van o.a. de Muppets en Labyrinth) en Hallmark Entertainment. Henson ontwierp speciaal voor Farscape verschillende animatronische (bewegende) poppen. Zo zijn twee buitenaardse personages uit de hoofdcast, Rygel en Pilot, geen computer animaties, maar poppen.

Het is echter onjuist om hierdoor te gaan denken dat Farscape een serie is voor kinderen. In tegendeel: sex, drugs en geweld worden niet geschuwd.

Deze Amerikaanse serie werd geheel in Australië opgenomen, wat tot gevolg heeft dat het merendeel van de cast Australisch, Brits of Nieuw-Zeelands is. Hoofdrolspeler Ben Browder (die Crichton speelt) is de enige Amerikaan. Het gevolg is een variatierijke serie, zeker op het gebied van accenten.

Wat op valt aan Farscape is het taalgebruik. In plaats van bekende scheld woorden als 'f***', 's***' en 'hoer' heeft men het over 'frell', 'dren' en 'tralk'. Verder worden er in de serie andere benamingen voor lichaamsdelen, lengtematen en tijdsaanduidingen gebruikt. (Bijvoorbeeld 'loomas' in plaats van 'borsten' en 'arn' in plaats van 'uur'.) De reden waarom is duidelijk: zonder deze omweg zou men deze woorden nooit kunnen gebruiken op de Amerikaanse televisie.

Wil je meer over de ontstaansgeschiedenis van Farscape te weten komen, lees dan verder op de volgende pagina.