Firefly (2002) / Serenity (2005)

Land van oorsprong: USA
Zender: FOX
Verhaal gaat over: Buitenaardse planeten, Misdaad, Ruimteschepen, Toekomst

Algemeen

Samenvatting

We schrijven het jaar 2517. Lang geleden, nadat alle natuurlijke voorraden waren opgebruikt, liet de mensheid de aarde definitief achter zich om naar een ver gelegen sterrenstelsel te trekken.

Dit nieuwe systeem bestaat uit tientallen planeten en honderden manen, waarvan het merendeel met moderne technologieën en door terraforming bewoonbaar werd gemaakt. De mensen op de centrale planeten kunnen hierdoor in welvaart leven. Afgelegen grensplaneten kregen echter geen verdere ondersteuning bij de opbouw van hun koloniën, waardoor het leven in deze arme nederzettingen erg zwaar en dor is.

Het hele sterrenstelsel wordt geregeerd door de 'Alliantie', een autoritaire organisatie van enkele kernplaneten die er door middel van geweld in geslaagd is alle koloniën onder één regering te verenigen. Maar hoewel de Alliantie alle centrale planeten gemakkelijk onder controle kan houden, lijken de meer afgelegen planeten en manen op een soort wilde westen. De regering heeft in deze gebieden weinig autoriteit en de grenskoloniën bezitten amper moderne technologieën.

Een ultieme poging van deze koloniën om zichzelf te bevrijden uit het juk van de Alliantie mislukte jammerlijk. Het verzet, de zogenaamde 'Browncoats', verloor dit conflict uiteindelijk; de Alliantie heeft de touwtjes nog steeds stevig in handen. Browncoat veteraan Malcolm Reynolds kon zich maar moeilijk bij deze situatie neerleggen. Hij bleef in zijn eigen onafhankelijkheid geloven en kocht na de oorlog het ruimtevrachtschip 'Serenity', in de hoop hiermee buiten de invloedssfeer van de Alliantie te kunnen blijven leven.

Aan het begin van de serie bestaat de verdere bemanning van de Serenity inmiddels uit acht mensen. De piloot Wash is getrouwd met de oorlogsveterane Zoë, trouwe rechterhand van de kapitein. De jonge Kaylee is boordwerktuigkundige en de jonge Simon vervult de taak van boordarts. Dan zijn er nog Simons onstabiele zus River, de ruige huurling Jayne en de pastoor Book. Verder heeft men de luxe prostituee Inara aan boord. Ieder heeft zijn of haar eigen reden om op de Serenity te verblijven.

Samen heeft de crew slechts één doel: overleven en ver uit de buurt van de Alliantie blijven. Ze doen dit door in de primitieve grensgebieden de kost te verdienen met het uitvoeren van allerlei (meest illegale) klussen. Wat voor werk de bemanning uiteindelijk ook aan neemt: als het maar genoeg geld opgeleverd om de Serenity vliegende te houden.

Serie Algemeen

De serie werd bedacht door Joss Whedon (Dollhouse, Agents of S.H.I.E.L.D.). Hij kreeg het idee voor Firefly tijdens het lezen van een boek over de Amerikaanse burgeroorlog. Hij wilde een groep mensen portretteren die tijdens een oorlog aan de verliezende kant hadden gestaan. Ook wilde Whedon het 'pionier' gevoel overbrengen van immigranten die zich aan de rand van de samenleving bevinden.

Firefly is hierdoor een bijzondere mix geworden uit western en SF. Naast hightech schitteren bijvoorbeeld oude Wild West vuurwapens en kleding. Daarnaast valt de achtergrond muziek in de serie op: cowboy muziek met Aziatische invloeden.

Het idee achter de vele Aziatische invloeden is dat Whedon er in zijn toekomstvisie van uitgaat dat de V.S. en China de enige supermachten zullen zijn die op grote schaal de ruimte gaan verkennen. Er heeft in het Firefly universum dus een vermenging van de Chinese en Amerikaanse cultuur plaats gevonden.

Bijzonder is dat er geen buitenaardse wezens of grote ruimtegevechten in de serie voorkomen. Scènes die zich in de ruimte afspelen hebben ook geen geluidseffecten. Verder praten en vloeken de personages vaak in het Mandarijn, hun tweede taal.

Stopzetting

Achter de schermen kende Firefly van begin af aan een moeilijke geschiedenis. Voordat de eerste scène ook maar was gefilmd, lagen de tv-zender FOX en Whedon al met elkaar overhoop. FOX was namelijk niet tevreden met het oorspronkelijke script. Whedon schreef het verhaal daarna onder dwang om. De personages werden op aanwijzing van de zender joliger en heldhaftiger. Ook weigerde FOX Firefly in widescreen formaat uit te zenden, terwijl Whedon dit wel graag had gewild.

De eerste aflevering ging in september 2002 in première. Er werden in totaal slechts 14 afleveringen gemaakt, daarna volgde de stopzetting.

FOX zond de afleveringen namelijk in de verkeerde volgorde uit, waardoor de serie moeilijk te volgen was. (De pilot werd uiteindelijk als laatste aflevering uitgezonden.) Verder deed FOX in reclames alsof de serie een actiekomedie was, terwijl Whedon Firefly als een serieuze serie had bedoeld. Door deze combinatie van factoren bleven de kijkcijfers laag, wat FOX in december 2002 deed besluiten de serie vroegtijdig te beëindigen.

In 2003 won Firefly nog een Emmy voor "Outstanding Special Visual Effects for a Series".

De wederopstanding

Hoewel de recensies voor Firefly in eerste instantie niet bijzonder positief waren, kwamen veel critici pas later alsnog tot de conclusie dat de serie een veel te vroege dood was gestorven. Eind 2003 werd de gehele reeks op dvd uitgebracht. Voor het eerst kon men alle complete afleveringen bekijken, in de volgorde zoals de makers bedoeld hadden. Het duurde niet lang voordat de serie een cult status kreeg.

Dit was een enorme opsteker voor de trouwe fans (die zichzelf de naam 'Browncoats' gaven). Direct na de stopzetting van hun favoriete serie waren ze een campagne gestart om Firefly terug op de buis te krijgen. In eerste instantie zonder enig resultaat, totdat de verkoopcijfers van de dvd's erg hoog bleken te zijn. Een duidelijk signaal: de fans wilden meer!

Joss Whedon probeerde zijn serie eerst nog aan andere tv zenders te slijten, maar die toonden geen interesse. Daarna probeerde Whedon Firefly als filmproject van de grond te krijgen. Universal Pictures hapte toe en ging akkoord met een bioscoopfilm. Serenity ging in september 2005 in première. De acteurs uit de tv-serie waren allen ook in de film te zien.

Veel fans hadden gehoopt dat de film zo'n kaskraker zou worden dat Firefly weer terug gebracht zou worden als televisieserie of misschien zelfs als filmfranchise. De kritieken voor Serenity waren overwegend positief, maar helaas waren de opbrengsten niet zo goed als men had gehoopt. (De wereldwijde opbrengst was ongeveer gelijk aan de totale productiekosten, zo'n $39 miljoen dollar.)

De fans speculeerden in eerste instantie nog op goede verkoopcijfers van de Serenity dvd's, maar ook dat had dit keer niet het gewenste resultaat. Kortom: een vervolg kwam er niet.

Wel werden sindsdien nog verschillende comic reeksen uitgebracht, waarvan het verhaal verder wordt verteld. Ook wordt in deze comics meer onthuld over het verleden van de personages.

Dvd en Blu-ray

De gehele serie is in zowel Regio 1 als Regio 2 op dvd en Blu-ray uitgebracht in een verzamel box genaamd Firefly: The Complete Series. Hierop staan als extra's o.a. audio commentaren, deleted scenes, making of featurettes, een set tour en bloopers.

Let op: de serie is in Nederland nooit op dvd uitgebracht, maar alleen op Blu-ray. Wie de dvd's wil hebben, zal deze dus uit het buitenland moeten importeren.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief