Doctor Who (1963-heden)

Status: Actuele serie
Land van oorsprong: Groot-Brittannië
Zender: BBC
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Ruimtereizen, Tijdreizen

Algemeen

"We are not of this race. We are not of this earth. We are wanderers in the fourth dimension of space and time, cut off from our own people by distances beyond the reach of your most advanced science. Have you ever thought what it's like to be wanderers in the fourth dimension ... to be exiles?"

Doctor Who is de langstlopende sciencefiction serie ter wereld.

Samenvatting

De serie draait om een eeuwenoude alien die zichzelf de Doctor noemt. Hij ziet er menselijk uit, maar is in werkelijkheid een gevluchte Time Lord van de verre planeet Gallifrey.

Time Lords hebben twee harten en telepathische vermogens. Verder hebben ze het vermogen om bij hun overlijden volledig te regenereren in een nieuwe gedaante. Ze kunnen daarbij ook van geslacht veranderen.

Lang geleden hebben de Time Lords het reizen door de tijd en ruimte mogelijk gemaakt. Ze ontwierpen hiervoor een speciale machine genaamd TARDIS (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space). Een TARDIS heeft een eigen bewustzijn. Het meest opvallende kenmerk is dat ze van binnen veel groter zijn dan dat ze van buiten lijken.

Uit ongenoegen met de leefwijze van de Time Lords stal de Doctor op een dag een TARDIS. Sindsdien zwerft hij door het heelal om het kwaad te bestrijden en mensen te helpen. Hij staat echter niet alleen, maar wordt tijdens zijn reizen door de tijd en ruimte begeleid door verschillende reisgenoten (de zogenaamde companions).

De Doctor blijkt verder een zwak te hebben voor de planeet aarde en vooral voor de 20e en 21e eeuw. Hij is dan ook regelmatig op de aarde te vinden en veel afleveringen spelen zich op onze planeet af.

De bekendste en gevaarlijkste tegenstanders van de Doctor zijn de Daleks ('exterminate!'), de Cybermen en een grootheidswaanzinnige Time Lord die zichzelf de Master of Missy noemt. Deze vijanden duiken meestal eens per seizoen op.

Serie Algemeen

Op 23 november 1963 ging Doctor Who om precies 17:16 uur in première op de BBC. Destijds was de serie nog gericht op kinderen. De bedenker van Doctor Who was Sydney Newman, die bij de BBC werkte als Head of Drama. Het enige dat hij bedacht was een omlijning. Door de inbreng van andere schrijvers, producenten, regisseurs en ook acteurs, is de serie in de jaren daarna langzaam geëvolueerd tot wat het nu is.

Dit betekende dat er aan het begin van de serie nog helemaal niets bekend was over de Doctor en zijn achtergrond. In eerste instantie was hij slechts een mysterieuze oude man met een tijdmachine van onbekende afkomst. Sommige feiten werden pas jaren later aan het verhaal toegevoegd.

Zo werd de regeneratie in een nieuw lichaam bedacht nadat acteur William Hartnell (de eerste Doctor) ernstige gezondheidsklachten kreeg. In plaats van de serie stop te zetten, huurde men een andere acteur in om de rol verder te spelen. Zijn nieuwe uiterlijk werd simpelweg verklaard door de onthulling dat de buitenaardse Doctor een andere gedaante kan aannemen. (Een gegeven dat tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in het verhaal.)

Na 26 seizoenen kwam er in 1989 een voorlopig einde van de serie, nadat de kijkcijfers steeds verder waren afgenomen. In 1996 werd vervolgens in de V.S. een poging gedaan om de serie nieuw leven in te blazen met een tv-film, maar dit mislukte.

Uiteindelijk keerde Doctor Who in 2005 weer terug op de Britse televisie, met groot succes. Het gaat hierbij overigens niet om een remake, maar om een directe voortzetting van de oude serie. De nieuwe Doctor Who telt op dit moment alweer tien seizoenen. Het elfde seizoen wordt verwacht in 2018.

Tot op heden zijn er in totaal al meer dan 830 afleveringen uitgezonden. Doctor Who is daarmee de langstlopende SF serie ter wereld. Bovendien vierde de serie in 2013 ook zijn 50ste jubileum!

Spin-offs

Doctor Who heeft verschillende spin-offs voortgebracht: Torchwood (2006-2011), The Sarah Jane Adventures (2007-2011) en Class (2016).

Links

4.2 1 1 1 1 1 4.20 (5 stemmen)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief