Back to the Future I (1985)

Samenvatting

We schrijven het jaar 1985. De ietwat vreemde, maar zeer geniale uitvinder Dr. Emmett ‘Doc’ Brown heeft een auto gebouwd waarmee je door de tijd kunt reizen. Wanneer zijn beste vriend, de 17-jarige Marty McFly, per ongeluk in deze auto belandt beginnen de problemen. Marty komt na een tijdreis terecht in het jaar 1955.

Niet alleen moet hij nu een manier zien te vinden om terug naar 1985 te geraken, ook ontmoet hij zijn eigen moeder Lorraine als tiener. Maar in plaats van dat Lorraine verliefd wordt op Marty’s toekomstige vader George, valt zijn moeder als een blok voor Marty zelf, waardoor zijn toekomst en zelfs zijn hele bestaan in groot gevaar komen.

Achtergronden

Hoe zou het zijn om je vader en moeder te zien in de tijd dat ze zelf tieners waren? Eind 1980 leidde deze vraag tot het verhaal van Back to the Future, dat werd bedacht door Robert Zemeckis en Bob Gale. Toen het uiteindelijke script klaar was, werd het door iedere grote filmstudio afgewezen. In het begin van de jaren ‘80 waren tienerkomedies namelijk vooral films waarin seks en drank de boventoon voerden. Back to the Future werd daarom gezien als een te softe komedie. Alleen Disney was geïnteresseerd, maar die hadden weer grote moeite met het gegeven dat een moeder verliefd wordt op haar eigen zoon. Na het onverwachte succes van Romancing the Stone gingen alle deuren voor Zemeckis open en werd er alsnog groen licht gegeven voor de film.

Voor de hoofdrol van Marty McFly waren twee kandidaten: C. Thomas Howell (bekend van E.T. en The Hitcher) en Eric Stoltz. Op aandringen van de studio werd Stoltz benaderd voor de rol. Bij het begin van de opnames ontdekte Zemeckis dat Stoltz qua humor niet de juiste timing had en besloot om hem te recasten. Michael J. Fox had net de film Teen Wolf afgerond en zat midden in de opnamen voor de succesvolle komedieserie Family Ties. Eigenlijk was de acteur dus volgeboekt. Fox wilde echter zo graag aan Back to the Future meewerken dat hij, zodra de opnames voor Family Ties klaar waren, elke werkdag om 18:00 uur in de auto vertrok naar de Universal Studios om daar vervolgens tot ongeveer half drie in de nacht door te werken. Een volle agenda dus.

Christopher Lloyd werd gecast als de hyperactieve uitvinder Emmet Brown. De vader en moeder van Marty werden jong gecast, omdat de jonge acteurs makkelijker ouder te maken waren in plaats van andersom. Dit geldt ook voor de rol van Biff Tannen.

Men bouwde op het studioterrein van Universal het centrum van het fictionele stadje Hill Valley. Eerst werden de opnames uit de periode van 1955 gemaakt, zodat het stadje daarna geloofwaardig verouderd kon worden voor de scènes die zich in het jaar 1985 afspeelden. Er werden in totaal drie DeLorean auto’s gebruikt in de film. Leuk detail is dat er juist voor een DeLorean werd gekozen vanwege een grap die halverwege de film plaatsvindt. Als Marty McFly namelijk in 1955 belandt, denkt een plaatselijke boer dat er een alien in zijn schuur is neergestort. De vleugeldeuren van de auto versterken dit effect.

Recensie

'Back to the Future’ is naar mijn mening een echte klassieker in zijn genre. De huiscomponist van Zemeckis, Alan Silvestri, levert een bijzondere bijdrage met zijn bombastische score. Niet alleen ademt de film perfect de sfeer van de jaren ’80 uit, ook is het een erg leuke komedie, met dank aan het aanstekelijke spel van Michael J. Fox en Christopher Lloyd, die zichtbaar plezier hebben in hun rol. Ook de rest van de cast is uitstekend gekozen, van slechterik Biff Tannen tot klunzige vader George McFly.

Specificaties

Regisseur: Robert Zemeckis
Schrijvers: Robert Zemeckis en Bob Gale
Duur: 111 min.
Land: VS
Taal: Engels
Geluid: 70 mm 6-Track / Dolby
Certificatie: 6 jaar en ouder
Première: 03-07-1985

Hoofdcast

Micheal J. Fox (Marty McFly)
Christopher Lloyd (‘Doc’ Emmett Brown)
Lea Thompson (Lorraine Baines McFly)
Crispin Glover (George McFly)
Thomas F. Wilson (Biff Tannen)

Opmerkingen

  • Eerst dachten Zemeckis en Gale eraan om een koelkast te gebruiken als vervoermiddel voor het reizen in de tijd. Ze waren echter bang dat kinderen na het zien van de film in hun eigen koelkast zouden kruipen, en daarom is er besloten om een gangbaarder vervoermiddel te kiezen: de DeLorean.
  • Toen aan Micheal J. Fox werd gevraagd tijdens de promotie van de film in welke tijd hij graag terug zou willen reizen, was zijn antwoord: “Het wilde westen”. In deel 3 van Back to the Future reist men daadwerkelijk af naar het wilde westen, en wel in het jaar 1885.
  • In Back to the Future houdt men het tijdreisprincipe aan uit het boek The Time Machine van H.G. Wells. Daarin staat dat alleen in de tijd kan worden gereisd, maar niet in de tijd en plaats samen. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om vanuit Amsterdam anno nu naar het Wilde Westen in 1885 te reizen.
  • Christopher Lloyd inspireerde zijn rol van Emmett Brown op de beroemde dirigent Leopold Stowoski, vanwege zijn weelderige haardos en zijn weidse gebaren. Christopher Lloyd loopt dan ook in de film rond als iemand die de wereld dirigeert met zijn drukke gebaren.
  • Huey Lewis, die de titelsong verzorgde, heeft een cameo in de film. Hij speelt de man die tijdens de auditie van Marty op zijn school zegt dat hij mag stoppen vanwege het lawaai.
  • Als Marty zijn auto wil starten om weer terug naar 1985 te komen, wil deze niet starten. De lampen van de DeLorean knipperen dan in morse S.O.S.

Door Matthijs R.(december 2007)