Introductie

Alien vs. Predator omvat een reeks crossovers tussen de beide gelijknamige film franchises.

Er zijn tot op heden twee bioscoopfilms gemaakt:

Het Alien vs. Predator universum vond zijn oorsprong in een comic uit 1989. Deze comic gaat over een afgelegen planeet die wordt belaagd door de Aliens. Voor de lokale bevolking ziet de situatie er slecht uit. Totdat ze plotseling hulp krijgen van een onwaarschijnlijke bondgenoot: een groep geheimzinnige Predators. Vervolgens gaan ze samen de strijd aan met de Aliens.

Dit conflict tussen de Aliens en de Predators kreeg al snel een vervolg in verschillende strips, boeken en videogames. Het hoogtepunt waren twee bioscoopfilms die werden uitgebracht in 2004 en 2007.

De films

In eerste instantie werden de AvP crossover films neergezet als de opvolgers van alle Alien én Predator films. Niet alle fans waren hier blij mee. Dat komt vooral omdat AvP als een puur commercieel (uitmelk) project werd gezien, dat ook nog eens het 'monster vs. monster' genre omvat. Bovendien was AvP de reden dat plannen voor nieuwe Alien films jarenlang werden uitgesteld.

AvP geeft wel meer duidelijkheid over de Alien en de Predator verhoudingen en hun respectievelijke oorsprongen. Deze is redelijk geloofwaardig te noemen - voor zover dit over fictieve aliens kan worden gezegd. Toch waren de films voor veel fans een tegenvaller.

Beide crossover films werden overwegend gekraakt door recensenten. Op zichzelf gezien vallen de films best mee. Bij een vergelijking met de originele films steekt AvP echter magertjes af. Fans van de Alien films zullen zodoende weinig genoegdoening vinden in AvP - tenzij ze zich prima kunnen vinden in het actie genre dat AvP heeft omarmt.

Toekomst

Het is nog onbekend of er in de toekomst nieuwe AvP crossover films zullen komen. Ondanks de slechte kritieken waren de films financieel gezien succesvol. Het budget werd in ieder geval ruimschoots terugverdiend.

De makers van de films gaven in eerste instantie aan grote interesse te hebben in verdere AvP films. De laatste jaren is het echter stil geworden rondom een mogelijk vervolg project.

Gelukkig zijn er inmiddels weer verschillende nieuwe Alien en Predator films gemaakt, die zich ieder in hun eigen universum afspelen. Ongetwijfeld tot grote tevredenheid van de fans.