Introductie

Alien is een Amerikaanse SF horror film franchise. In iedere film moet de mensheid in de diepe ruimte de strijd aangaan met een gevaarlijke buitenaardse levensvorm.

De reeks bestaat momenteel uit de volgende films:

  1. Alien (1979)
  2. Aliens (1986)
  3. Alien 3 (1992)
  4. Alien 4: Resurrection (1997)

Prequel films

  1. Prometheus (2012)
  2. Alien: Covenant (2017)

Crossover films

  1. Alien vs. Predator (2004)
  2. Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

Kijk voor meer informatie over de Alien vs. Predator films op onze AvP afdeling.

Achtergronden

De Alien reeks begon in 1979 met de film Alien. De film speelt zich af in een verre toekomst waar interstellaire ruimtevaart normaal is en voor commerciële doeleinden wordt ingezet. De bemanning van een vrachtschip ziet zich op een dag geconfronteerd met een buitenaards wezen. Het mysterieuze dier blijkt weinig goeds in de zin te hebben en ontpopt zich tot een onverwoestbare moordmachine. Of zoals één van de bemanningsleden het zegt: "het ultieme roofdier".

Regisseur Ridley Scott wilde een SF slasher film maken: een horror film, alleen ditmaal in een futuristische setting. Het epos kreeg uiteindelijk drie vervolg films: Aliens, Alien³ en Alien Resurrection. In elk vervolg zijn zowel de enige overlevende uit deel één alsook de gevaarlijke aliens weer van de partij. Keer op keer moet de mens met moeite overleven en ondertussen ook proberen de wezens voor altijd uit te roeien.

De Alien films zijn een mix van horror en actie, waarin vooral de eerste twee delen uitblinken. Aliens is één van de zeldzame vervolg films die niet onderdoet voor zijn voorganger. Delen drie en vier werden echter kritischer ontvangen, waarbij vooral deel drie het moest ontgelden. Deel vier wordt als de zwakste van alle films gezien.

Prequels

Lange tijd leek het erop dat Alien Resurrection uit 1997 de laatste film uit de reeks zou blijven. De fans hoopten uiteraard al die tijd op één of meerdere vervolgdelen. In 2000 leken deze er ook daadwerkelijk te gaan komen, met James Cameron als regisseur.

Toen gebeurde er iets onverwachts: in 2002 kondigden FOX en Universal ineens een Alien vs. Predator crossover film aan. De plannen van Cameron verdwenen hierdoor in de prullenbak. Pas in 2009 toonde Ridley Scott weer interesse in het Alien universum. Dit resulteerde in Prometheus (2012). Scott maakte echter geen vervolgfilm, maar juist een prequel op zijn eerdere Alien films. Een tweede prequel wordt in 2017 verwacht.

Crossovers

Er werden in totaal twee Alien vs. Predator crossover films gemaakt. Deze films werden in eerste instantie neergezet als de onofficiële opvolgers van de Alien én de Predator films. (Overigens waren veel fans hier niet erg blij mee.) Meer informatie hierover is te vinden op onze AvP afdeling.

Overige info

  • Kunstenaar H.R. Giger verzorgde het ontwerp van de buitenaardse wezens en de decors in alle filmdelen. Zijn donkere organische stijl heeft zeker bijgedragen aan de sfeer en bekendheid van de reeks. De officiële site van H.R. Giger kun je hier bezoeken.
  • Er bestaat een low budget film genaamd Alien 2 (ook bekend als Alien 2: On Earth, Alien Terror en Strangers.) Dit onofficiële vervolg gaat verder waar Alien eindigde - tenminste, zo beweren de makers. Het verhaal: een groep astronauten keert terug op aarde. Zij zijn echter vervangen door een stel bloeddorstige aliens, die mensen kunnen laten... ontploffen. Een groepje speleologen moet later strijd leveren met deze wezens in een grot. Deze bloedigere Italiaanse film heeft weinig op met het origineel en is niets meer dan een slechte rip-off van de originele film.