Alien (filmreeks)

 

Algemeen

Alien is een Amerikaanse SF horror film franchise. In iedere film moet de mensheid in de diepe ruimte de strijd aangaan met een gevaarlijke buitenaardse levensvorm.

Het eerste deel kwam uit in 1979. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waar interstellaire ruimtevaart normaal is en voor commerciële doeleinden wordt ingezet. De bemanning van een vrachtschip ziet zich op een dag geconfronteerd met een buitenaards wezen. Het mysterieuze dier blijkt weinig goeds in de zin te hebben en ontpopt zich als een onverwoestbare moordmachine.

Regisseur Ridley Scott wilde een SF slasher film maken: een horror film, alleen ditmaal in een futuristische setting. Het epos was een hit en kreeg uiteindelijk een hele reeks vervolg films. In elk deel keren de gevaarlijke Aliens opnieuw terug om de mensheid op te jagen. Steeds weer moeten de personages tot het uiterste gaan om te overleven.

Over het algemeen worden de eerste twee Alien films als de beste gezien. Aliens (geregisseerd door James Cameron) is één van de zeldzame vervolg films die niet onderdoet voor zijn voorganger. De latere delen werden door de fans echter kritischer ontvangen.

Lange tijd leek het erop dat Alien Resurrection uit 1997 de laatste film uit de reeks zou blijven. Pas in 2009 toonde Ridley Scott weer interesse in het Alien universum. Dit resulteerde in Prometheus (2012). Scott maakte echter geen vervolgfilm, maar juist een prequel op zijn eerdere Alien films. Een tweede prequel kwam uit in 2017.

Films

Tot op heden werden de volgende films gemaakt:

Alien (1979)

De bemanning van het interstellaire vrachtschip Nostromo ontdekt tijdens hun terugreis naar de Aarde een vreemd signaal, dat afkomstig is van een onbewoonde planeet. Omdat de regels van hun bedrijf de crew verplichten om alle mogelijke buitenaardse signalen na te trekken, gaan ze met tegenzin op onderzoek uit.

De bemanning traceert het signaal naar een scheepswrak, dat van buitenaardse origine blijkt te zijn. Tijdens de verkenning van het buitenaardse schip komt één van de teamleden, Kane, in aanraking met een octopus-achtig wezen dat zich aan zijn hoofd vastklemt. In paniek keert de hele groep meteen terug naar de Nostromo.

Na enige tijd laat het wezen Kane ineens weer los en sterft het. Alles lijkt normaal te zijn, totdat duidelijk wordt dat het lichaam van Kane nu als broedplaats dient voor de Alien. Uit Kane's borstkas komt een klein wezen naar buiten, dat al snel uitgroeit tot een enorm ongrijpbaar roofdier. De Alien begint de bemanning uit te moorden en de crew moet nu vechten voor hun leven. Uiteindelijk is er slechts één overlevende: het bemanningslid Ripley.

De oorspronkelijke werktitel van het project was Star Beast, maar de schrijvers veranderden dit later in Alien. Het script werd gepresenteerd aan de filmmaatschappijen als een soort "Jaws in space", ofwel een slasher annex horror film. De rest is geschiedenis: Alien was een hit en kreeg meerdere vervolgen. Films die er overigens bijna niet waren geweest, want het personage Ripley zou oorspronkelijk sterven aan het einde van de eerste film.

 • Regisseur: Ridley Scott
 • Première: 25 mei 1979 (USA)
 • Duur: 117 minuten
 • www.imdb.com

Aliens (1986)

Na haar ontsnapping van de Nostromo zweeft Ripley een halve eeuw in koudeslaap door de ruimte. Bij toeval wordt ze op een dag ontdekt door een bergingsteam, dat haar terugbrengt naar de aarde. Daar wordt ze direct op het matje geroepen door haar werkgever, de Weyland Corporatie. Het bedrijf is niet blij met het verlies van hun peperdure vrachtschip. Ripley legt een verklaring af over de gebeurtenissen in de eerste film en onthult de waarheid over de Aliens.

Helaas wil niemand haar geloven. In dit universum zijn namelijk nog nooit eerder (intelligente) buitenaardse wezens aangetroffen. Tot overmaat van ramp blijkt de planeet uit de vorige film inmiddels te zijn gekolonialiseerd door de mensheid. Voor de directieleden van het bedrijf is de zaak echter gesloten. Ripley's waarschuwingen worden genegeerd.

Tot dat het contact met de kolonie LV-426 ineens verloren gaat. Weyland neemt het zekere voor het onzekere en besluit een onderzoeksteam naar de kolonie te sturen. Ook Ripley wordt gevraagd mee te gaan. Samen met een groep ruige en zwaarbewapende mariniers reist ze af naar de planeet. Ripley belandt daar opnieuw in een confrontatie met de Aliens.

 • Regisseur: James Cameron
 • Première: 18 juli 1986 (USA)
 • Duur: 137 minuten
 • www.imdb.com

Alien 3 (1992)

Aan het einde van de vorige film leek de nachtmerrie voor Ripley eindelijk voorbij te zijn. Samen met een aantal anderen wist ze aan de Aliens te ontsnappen. Het mocht echter niet zo zijn.

Er breek namelijk brand uit aan boord, waarna de bemanning in een noodcapsule wordt geëvacueerd. Vervolgens stort de capsule neer op een nabijgelegen planeet. Ripley is opnieuw de enige overlevende. Er blijkt ongemerkt echter ook een Alien te zijn meegelift.

De planeet blijkt een strafkolonie te zijn, waar een groepje mannen in afzondering woont. Wanneer een aantal gevangenen door de Alien worden gedood, realiseert Ripley zich dat de strijd nog lang niet voorbij is. Dit alles leidt tot een gruwelijke ontdekking: Ripley draagt een Alien embryo in zich!

 • Regisseur: David Fincher
 • Première: 22 mei 1992 (USA)
 • Duur: 114 minuten
 • www.imdb.com

Alien 4: Resurrection (1997)

Het verhaal speelt zo'n 200 jaar na de gebeurtenissen uit Alien 3. Ripley wordt door een groep wetenschappers terug tot leven gebracht, dit keer als een kloon. Hiervoor werden bloedmonsters van de originele Ripley gebruikt.

De wetenschappers blijken voornamelijk interesse te hebben in het Alien embryo dat Ripley in zich draagt. Dit embryo wordt verwijderd, waarna naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd op het buitenaardse nageslacht. Doel van de wetenschappers is de creatie van een nieuw biologisch wapen.

Uiteraard loopt de situatie al snel volledig uit de hand. De nieuwe generatie Aliens is namelijk nog intelligenter dan hun voorgangers. Enkele wezens kunnen ontsnappen en richten een enorme ravage aan. Ripley moet nu opnieuw vechten voor haar leven.

 • Regisseur: Jean-Pierre Jeunet
 • Script: Joss Whedon
 • Première: 26 november 1997 (USA)
 • Duur: 109 minuten
 • www.imdb.com

Prequel films

 1. Prometheus (2012)
 2. Alien: Covenant (2017)

Crossover films

 1. Alien vs. Predator (2004)
 2. Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

Kijk voor meer informatie over de Alien vs. Predator films op onze Alien vs. Predator afdeling.

Crossovers

Er werden in totaal twee Alien vs. Predator crossover films gemaakt. Deze films werden in eerste instantie neergezet als de onofficiële opvolgers van de Alien én de Predator films. (Overigens waren veel fans hier niet erg blij mee.) Meer informatie hierover is te vinden op onze Alien vs. Predator afdeling.

Overige info

 • Kunstenaar H.R. Giger verzorgde het ontwerp van de buitenaardse wezens en de decors in alle filmdelen. Zijn donkere organische stijl heeft zeker bijgedragen aan de sfeer en bekendheid van de reeks. De officiële site van H.R. Giger kun je hier bezoeken.
 • Er bestaat een low budget film genaamd Alien 2 (ook bekend als Alien 2: On Earth, Alien Terror en Strangers.) Dit onofficiële vervolg gaat verder waar Alien eindigde - tenminste, zo beweren de makers. Het verhaal: een groep astronauten keert terug op aarde. Zij zijn echter vervangen door een stel bloeddorstige aliens, die mensen kunnen laten... ontploffen. Een groepje speleologen moet later strijd leveren met deze wezens in een grot. Deze bloedigere Italiaanse film heeft weinig op met het origineel en is niets meer dan een slechte rip-off van de originele film.
Facebook
Twitter